Edukacija za poljoprivrednike o gospodarenju otpadom nastalim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti

07.12.2015

U sklopu projekta „Sakupi, složi i pravilno odloži“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, a koji je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provodi se edukacija za poljoprivrednike o gospodarenju otpadom nastalim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti. Kako je gospodarenje otpadom pod sve strožom kontrolom te postaje sve složenije i tehnološki zahtjevnije, korisno je znati kako uskladiti svoje poslovanje sa zahtjevima tržišta i zakonskim propisima.

U toku poljoprivredne proizvodnje dolazi do nastanka različitih vrsta otpada što zavisi od poljoprivredne djelatnosti koja se obavlja, načina proizvodnje, kao i stupnja njenog razvoja. Na osnovu toga, lista poljoprivrednog otpada nije konačna. Vrlo je važno znati da neke vrste otpada imaju opasna svojstva i potrebno je pravilno sa njima rukovati do predaje ovlaštenoj tvrtki za zbrinjavanje. Pravilnim gospodarenjem otpadom obavljamo poslovanje u skladu sa zakonom te znatno smanjujemo ukupne troškove poslovanja zbog smanjenja količine otpada koji nastaje u poljoprivrednoj djelatnosti.

Edukacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, a fokusira se na problem gospodarenja otpadom u poljoprivredi, kako bi se potaknulo na uvođenje ekoloških mjera u poslovanju i to s ciljem očuvanja kvalitete života za sadašnje i buduće generacije, te pomoći pri ostvarenju kontinuiranoga razvoja poljoprivredne djelatnosti.

Predviđeno trajanje radionice iznosi 2 sata, a obuhvatit će najvažnije teme iz područja zaštite okoliša i zakonske regulative: • Trendovi u gospodarenju otpadom • Odvojeno prikupi i skladišti otpad! • Koje kategorije otpada postoje? • Što napraviti sa neopasnim otpadom nastalim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti ? • Opasni otpad i što s njim? • Oznake na ambalaži • Kome ćete predati otpad? • Kako poslovati u skladu sa zakonom • Koje sve dokumente i podatke o otpadu morate ispunjavati i prijavljivati ?

Na edukaciji će stručnjaci pružiti informacije kako ekološkim djelovanjem uskladiti poslovnu praksu s najnovijim trendovima u radu, kao i primjenu zakonske regulative. Na taj način će se pokazati odgovorno ponašanje prema okolišu i udovoljiti zahtjevima kupaca koji postaju sve osjetljiviji na pitanja zaštite okoliša.

Termini održavanja:

Orahovica – 9.12.2015, 12:00 sati Velika gradska vijećnica – Trg pl. Mihalovića 1, Grad Orahovica

Slatina – 10.12.2015, 12:00 sati Dvorana za konferencije - Braće Radića 4, Hrvatski dom kulture Slatina

Pitomača – 15.12.2015, 12:00 sati Dvorana za konferencije - Ljudevita Gaja 26/1, Općina Pitomača

Virovitica – 17.12.2015, 12:00 sati Dvorana za konferencije - Poduzetnička zona II 18, Poduzetnički inkubator Virovitica

Sudionicima radionice bit će podijeljeni i priručnici (koje će poljoprivrednici moći koristiti kao podsjetnike) sa svim korisnim informacijama o otpadu, zakonskoj regulativi i obrascima, te važnim telefonskim brojevima koje poljoprivrednici mogu kontaktirati ukoliko imaju bilo kakve nejasnoće.