KUD_Slatina_31

KUD „Podravina“ Čađavica

Kulturno-umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica osnovano je 22. veljače  1979.godine.

Društvo je bilo vrlo marljivo i uspješno u svom radu. Obišli su cijelu domovinu, o čemu svjedoče brojna priznanja, diplome i zahvalnice. Godinama su nastupali na Đakovačkim vezovima, sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, nastupali i u susjednoj Mađarskoj i Crnoj Gori, te na brojnim ostalim smotrama, sijelima i drugim manifestacijama diljem Hrvatske.
Od 2003. KUD je, nažalost, prestao djelovati, sve do 2013. godine kada je ideja o ponovnom pokretanju prihvaćena s velikom radošću i podrškom, bilo od ljudi koji su članovi ili od simpatizera KUD-a „Podravina“. KUD trenutno broji 35 aktivnih članova i 2 podržavajuća člana.

 

Od tada nastupali su ukupno 9 puta 2013. godine, u Slatini dva puta, na Smotri folklora i manifestaciji „Od carske željeznice do održivog turizma“, u Novoj Bukovici na proslavi blagdana Velike Gospe, u Sopju na Dravskom proljeću, Zdencima na manifestaciji „Od zrna lana do tkalačkog stana“, u Voćinu na Kestenijadi, naravno i u Čađavici za blagdan Svetog Petra i Pavla, za Dan općine Čađavice i na božićnoj priredbi u suradnji sa školom.

Ove su godine nastupali u Zavičajnom muzeju u Slatini gdje su dobili osobite pohvale koje su ih ohrabrile u daljnjem aktivnom radu.

   

 

OPIS ČAĐAVAČKE NOŠNJE

 

MUŠKA NOŠNJA

– Na glavi crni šešir uskog oboda ukrašen trobojnicom. Na gornjem dijelu tijela rubača (košulja) od domaćeg platna sa šlinganim ornamentima cvijeća, lišća i grančica na prsima i ovratniku. Zatim na nju dolazi prsluk od crnog platna (baršuna) ukrašen crvenim trakama ili trakama u više boja. Na donjem dijelu tijela široke rancane gaće od domaćeg platna, fertun sa crveno našlinganim cvijetnim motivima na rubovima  i često s izvezenim inicijalima vlasnika. Na nogama kožne čizme.

 

ŽENSKA NOŠNJA

– Na glavi djevojke kosu slože u pletenice i ukrase je cvijećem, a snaše nose šamiju (maramu različitih boja i motiva ispod koje se stavlja umetak tutuk i kapica počelarka, potom dugački vuneni umetci sa strane i na čelo, a sve se to učvršćivalo vislicama, ružicama i bumbovačkama u svim bojama). Na gornjem dijelu tijela se nalazi oplećak od domaćeg platna zvanog činjar, ukrašen crvenog šlingom i rukavima obrubljenim čipkom na koji dolazi kašmirska marama s dugačkim resama. Oko vrata ide kroglin (bijeli ovitak od platna), baršun (somet) s medaljonom te đerdani. Na donjem dijelu tijela nosi se podrokljica od domaćeg platna ukrašena rubnom crvenom šlingom zubakima koji se naziru ispod gornje suknje, zatim untorok od domaćeg ili tvorničkog pamučnog platna i pri dnu ukrasni rubni zubaki obrubljeni bijelim koncem ili bijela šlinga, te dodatno prišita čipka kao ukras. Na to ide legovana suknja od štofa u raznim bojama preko koje ide bijela štirkana pregača od šifona ukrašena čipkom. Na nogama dokoljenice bijele ručno izrađene i punčuke crne boje.

Skip to content