-A A +A

Apel Općine Čađavica i načelnika Mirka Rončevića: Dovršite građevinsku izmjeru, besplatna je

10.10.2017

Izmjera građevinskog zemljišta u naselju Čađavici neočekivano je postala problem. Naime, Općina i načelnik Mirko Rončević ulažu golemi trud kako bi sumještanima što više olakšali rješavanje tog segmenta imovinskopravnog odnosa, ali izostaje odaziv. Priča oko izmjere krenula je još 2011. godine, Općina se prijavila na natječaj, prošla i dobila sufinanciranje izmjere građevinskog dijela. Tako Općina sufinancira 50 posto, Državna geodetska uprava (DGU) 40 posto i Virovitičko-podravska županija 10 posto troškova.

DGU je proveo javnu nabavu za izvođače radova i posao je dobila tvrtka iz Zagreba koja je 2012. i 2013. godine mjerila svaku parcelu u domaćinstvima. Radi se o 1116 čestica, odnosno oko 400 hektara građevinskog dijela.

Nakon obilaska terena, edukacija i zborova građana radi edukacije o važnosti izmjere, Općina je pozvala mještane na suradnju.

– Svaki vlasnik nekretnine, bila to fizička ili pravna osoba, trebao je obilježiti granice postojećeg uživanja. Znači, ne ono što se nekad vodilo u katastru ili gruntovnici, nego ono što određeni vlasnik uživa. Cijeli posao izmjere vrijedan je 598.700,00 kuna i mještani naše općine to ništa nisu morali plaćati. Samo sam ih molio za suradnju, da svatko svoje obilježi na terenu, čak smo nabavili i mjerno kamenje, koje je slabo korišteno jer su mještani za obilježavanje koristili razne štapove, krpe i slično, pa će danas-sutra kada budu nešto gradili, morati zvati geodeta da mjeri gdje su njihove točke, što će ih znatno stajati. Kada je odrađeno terensko snimanje, sve je predano u katastar. Snimanje je ocijenjeno uspješnim i krenulo su u javno izlaganje. Kada sve završi, katastar i gruntovnica rade novu knjigu za to područje, što je na kraju i najvažnije. Prije nekoliko dana imali smo sastanak s predsjednicom suda i katastra da vidimo kako poboljšati učinkovitost, pa preko medija još jednim javnim pozivom želimo potaknuti mještane da shvate važnost izmjere. Sve što moraju učiniti je doći i donijeti potrebnu dokumentaciju. Sve im je besplatno, a taj privilegij mještani mnogih općina u županiji nemaju – zaključio je načelnik Rončević. (V. Grgurić-Glas Slavonije, Fotografija: Marko Rukavina)