Učenici uz branitelje uče o domovinskom ratu

20.10.2016

U ovom tjednu započeo je ciklus od četiri terenske nastave u okviru projekta ISTINA O POBJEDNICIMA 2016. kojeg tradicionalno provodi Udruga HVIDR-a Slatina.

Opći cilj ovog projekta jest promicanje istine o Domovinskom ratu, a konkretni ciljevi odnose se na povećanje razine znanja i informiranosti učenika viših razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu u našem kraju. Na terenskoj nastavi do sada sudjelovalo je šezdeset učenika iz osnovnih škola Davorin Trstenjak iz Čađavice i Sopja te učenici slatinskih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića. Program nastave obuhvatio je posjet Zavičajnom muzeju grada Slatine gdje su učenici obišli Spomen sobu 136. slatinske brigade, a o Domovinskom ratu prezentaciju im je održala ravnateljica muzeja Dragica Šuvak uz pomoć Dragana Bačmage, hrvatskog branitelja i zaposlenika muzeja. U nastavku su u pratnji svojih nastavnika obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim braniteljima na mjestima njihovih pogibija.

Posjetili su i Voćin gdje su im o životu za vrijeme njegove okupacije i osobnom sudjelovanju u Domovinskom ratu govorili hrvatski branitelji Darko Božičković i Ivica Đuzel. O povijesti Voćinske Crkve Majke Božje i njezinom stradanju u domovinskom ratu učenike je potom upoznao vlč. Mladen Štivin. Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

O putevima 136. slatinske brigade ove godine učenicima, koji su za ovu temu pokazali izniman interes, govorili su Sami Deda i Josip Habl iz slatinske udruge HVIDR-a. Kroz ove projektne aktivnosti također se nastavlja i jača i suradnja između udruge HVIDR-a Slatina i Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Voćin. U ovom i slijedećem tjednu terensku nastavu pohađat će i učenici osnovnih škola iz Nove Bukovice i Mikleuša.

Učenicima osmih razreda ova nastava dobar je uvod u dvodnevni posjet Vukovaru uoči Dana sjećanja. Projekt ISTINA O POBJEDNICIMA podržavaju i prate Ministarstvo branitelja, Grad Slatina i Općine Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš, Sopje i Voćin.

Udruga HVDIR-a Slatina