Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević u Čađavici održala predavanje za nositelje OPG-ova

U organizaciji Općine Čađavice, 28. travnja 2015. godine  u prostorijama  općine gostovala je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević. U nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Tomislava Tolušića, ravnatelja razvojne agencije VIDRA Tomislava Petrica i načelnike susjednih općina, ona je nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upoznala s radom i aktivnostima agencije te s predloženim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i odgovarala na pitanja o problematici raspodjele poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević kaže da seoske sredine žele zadržati mlade ljude koji su djelomično financirani sredstvima IPARD programa Europske unije nabavili poljoprivrednu mehanizaciju. Prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisuje da osobe zainteresirane za dobivanje koncesije mogu dobiti sto bodova. Cijena i dosadašnji zakup donose 40, a gospodarski program 60 bodova.

Gospodarski program vrlo je kompliciran i sadrži niz podataka o poljoprivredniku i njegovoj opremi, od stručne spreme, broja zaposlenih radnika, poljoprivredne mehanizacije u vlasništvu i objekata za čuvanje i preradu usjeva, do provedene legalizacije objekata i udaljenosti sjedišta OPG-a od poljoprivrednog zemljišta. Sve je to komplicirano za poljoprivrednike i oni će teško ostvariti mogućnost koncesije. ( www.radioslatina.hr )

 

 
Skip to content