KUD_Slatina_31

KUD „Podravina“ Čađavica

Kulturno-umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica osnovano je 22. veljače  1979.godine.

Društvo je bilo vrlo marljivo i uspješno u svom radu. Obišli su cijelu domovinu, o čemu svjedoče brojna priznanja, diplome i zahvalnice. Godinama su nastupali na Đakovačkim vezovima, sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, nastupali i u susjednoj Mađarskoj i Crnoj Gori, te na brojnim ostalim smotrama, sijelima i drugim manifestacijama diljem Hrvatske.
Od 2003. KUD je, nažalost, prestao djelovati, sve do 2013. godine kada je ideja o ponovnom pokretanju prihvaćena s velikom radošću i podrškom, bilo od ljudi koji su članovi ili od simpatizera KUD-a „Podravina“. KUD trenutno broji 35 aktivnih članova i 2 podržavajuća člana.

Od tada nastupali su ukupno 9 puta 2013. godine, u Slatini dva puta, na Smotri folklora i manifestaciji „Od carske željeznice do održivog turizma“, u Novoj Bukovici na proslavi blagdana Velike Gospe, u Sopju na Dravskom proljeću, Zdencima na manifestaciji „Od zrna lana do tkalačkog stana“, u Voćinu na Kestenijadi, naravno i u Čađavici za blagdan Svetog Petra i Pavla, za Dan općine Čađavice i na božićnoj priredbi u suradnji sa školom.

Ove su godine nastupali u Zavičajnom muzeju u Slatini gdje su dobili osobite pohvale koje su ih ohrabrile u daljnjem aktivnom radu.

   

 

OPIS ČAĐAVAČKE NOŠNJE

 

MUŠKA NOŠNJA

– Na glavi crni šešir uskog oboda ukrašen trobojnicom. Na gornjem dijelu tijela rubača (košulja) od domaćeg platna sa šlinganim ornamentima cvijeća, lišća i grančica na prsima i ovratniku. Zatim na nju dolazi prsluk od crnog platna (baršuna) ukrašen crvenim trakama ili trakama u više boja. Na donjem dijelu tijela široke rancane gaće od domaćeg platna, fertun sa crveno našlinganim cvijetnim motivima na rubovima  i često s izvezenim inicijalima vlasnika. Na nogama kožne čizme.

 

ŽENSKA NOŠNJA

– Na glavi djevojke kosu slože u pletenice i ukrase je cvijećem, a snaše nose šamiju (maramu različitih boja i motiva ispod koje se stavlja umetak tutuk i kapica počelarka, potom dugački vuneni umetci sa strane i na čelo, a sve se to učvršćivalo vislicama, ružicama i bumbovačkama u svim bojama). Na gornjem dijelu tijela se nalazi oplećak od domaćeg platna zvanog činjar, ukrašen crvenog šlingom i rukavima obrubljenim čipkom na koji dolazi kašmirska marama s dugačkim resama. Oko vrata ide kroglin (bijeli ovitak od platna), baršun (somet) s medaljonom te đerdani. Na donjem dijelu tijela nosi se podrokljica od domaćeg platna ukrašena rubnom crvenom šlingom zubakima koji se naziru ispod gornje suknje, zatim untorok od domaćeg ili tvorničkog pamučnog platna i pri dnu ukrasni rubni zubaki obrubljeni bijelim koncem ili bijela šlinga, te dodatno prišita čipka kao ukras. Na to ide legovana suknja od štofa u raznim bojama preko koje ide bijela štirkana pregača od šifona ukrašena čipkom. Na nogama dokoljenice bijele ručno izrađene i punčuke crne boje.

AKTIVNOSTI KUD-a „PODRAVINA“ ČAĐAVICA

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „PODRAVINA“ ČAĐAVICA, sa sjedištem u Čađavici, Vukovarska 48 (do veljače 2020. godine vodilo se na adresi Kolodvorska 2, Čađavica), utemeljeno je 22. veljače 1979. godine u Čađavici, upisano u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 10000058, OIB: 65737440171, broj u Registru neprofitnih organizacija 0304301.

            Kulturno umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica (skraćeno KUD „Podravina“ Čađavica) djeluje u skladu s Ustavom i Zakonom, kao samostalna, neprofitna, nestranačka i demokratska udruga u koju se dobrovoljno i slobodno udružuju građani, u svrhu ostvarivanja ciljeva i djelatnosti Udruge.

Ciljevi Udruge su slijedeći:

•          promicanje, razvijanje, unapređivanje te izvođenje kulturno-umjetničkih djela

•           bavljenje kulturno-umjetničkom djelatnošću u smislu izučavanja izvornog i reproduktivnog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe, izrada narodnih nošnji te ostalih folklornih i etnografskih sadržaja.

Djelatnosti Udruge su slijedeće:

•           očuvanje izvornog i reproduktivnog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe te ostalih  folklornih i etnografskih sadržaja

•          očuvanje glazbenih instrumenata i narodnih nošnji te ostalih etnografskih vrednota

•           okupljanje građana, školske i studentske mladeži u cilju razvijanja unapređenja kulturno- umjetničkog amaterizma kojim se njeguje kulturna baština Republike Hrvatske

•           postizanje izuzetne kvalitete u prezentaciji folklora na prigodnim, svečarskim, dobrotvornim i natjecateljskim nastupima

•           poticanje i skrb o stručnom osposobljavanju vlastitog stručnog kadra koji će odgajati  mlade naraštaje u njegovanju kulturno-umjetničke baštine Hrvatske te općine Čađavica i slavonskog  kraja

•           razvijanje i unapređenje odnosa sa srodnim i drugim udrugama u Republici Hrvatskoj i  inozemstvu

•           promoviranje i organiziranje izložbi, druženja i predavanja vezanih uz predstavljanje etno sadržaja od strane članova udruge

•           pomaganje i poticanje svakog zakonitog djelovanja kojim se olakšava i pospješuje život običnog čovjeka.

Planiranje rada Udruge, kao što je već navedeno, usmjereno je prvenstveno na  zaštitu i očuvanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara te provođenje kulturno- umjetničkog (glazbenog i scenskog) amaterizma.

Udruga aktivno djeluje na razvijanju programa suradnje sa drugim srodnim Udrugama u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovanju te po potrebi i organiziranju humanitarnih aktivnosti sukladno važećim zakonskim propisima.

Društvo trenutno okuplja 60-ak članova koji su razvrstani u pet (5) sekcija, i to:

•          članovi vokalne sekcije

•          članovi plesne sekcije

•          članovi tamburaške sekcije

•          članovi etnografske sekcije

•          članovi literarne sekcije.

Sažetak aktivnosti društva

Kulturno umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica vrlo je marljivo i uspješno u svom radu. Obišli su cijelu domovinu, o čemu svjedoče brojna priznanja, diplome i zahvalnice. Godinama su nastupali na Đakovačkim vezovima, sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, nastupali i u susjednoj Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, te na brojnim ostalim smotrama, sijelima i drugim manifestacijama diljem Hrvatske.

Zapisnik s osnivačke skupštine KUD-a napisan je 22. veljače 1979. godine što nam govori da društvo postoji punih četrdeset (40) godina (iako neki zapisi i svjedočenja kazuju da je društvo djelovalo i ranije, odnosno prije 1979. godine).  Nastavno na navedeno, ove godine  KUD je proslavio  i četrdeset godina svoga postojanja koje je svečano upriličeno u prostoriji Mjesnog doma u Čađavici. Tom prilikom nazočili su i stari članovi koji su imali priliku prisjetiti se nekadašnjih dana i gostovanja. Svim članovima KUD-a na dar je uručena knjiga koju su za tu prigodu napisale članice KUD-a, a koja ukratko opisuje rad i djelovanje društva u proteklih četrdeset godina postojanja. Uz prigodne tekstove, knjiga je bogata fotografijama s nastupa diljem lijepe naše i šire.

Osim spomenute knjige pod nazivom KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „PODRAVINA“ ČAĐAVICA 1979.-2019., članica literalne sekcije KUD-a Marija Kenjerić napisala je knjigu „ŽIVOT, SNOVI I SNIHOVI“ koja je izdana 2016. godine. Za oba dvije knjige nakladnik je Općina Čađavica, a tiskane su svaka u 150 primjeraka.

Društvo je u dva navrata sudjelovalo u snimanju emisije „Lijepom našom“ koja je emitirana na HRT-u. Snimanje je obavljeno  2014. godine u Virovitici te 2019. godine u Slatini.

Posljednje dvije godine članovi su se okušali i u nešto drugačijoj manifestaciji od one na koju su do sada naviknuli,  a ista se odnosi na tzv. korizmene običajima, točnije spravljanje starih korizmenih jela i pjevanje korizmenih pjesama te su na takvoj manifestaciji do sada sudjelovali četiri puta.

Društvo je organizator smotre folklora u Čađavici pod motom „Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati“. Navedena smotra sastavni je dio proslave Dana Općine Čađavica „Petrova“ koja se organizira svake godine krajem mjeseca lipnja.

U organizaciji Općine Čađavica, održava se i manifestacija tzv. slavonskog kolinja, na kojem su uz ostale Udruge koje djeluju na području Općine Čađavica, sudjelovali i članovi KUD-a „Podravina“ Čađavica.

Također su članice KUD-a bile i sudionice sajma „VIROEXPO“ koji se održao u Virovitici gdje su s predstavnicima Općine Čađavica imali priliku promovirati svoj kraj i čađavačku narodnu nošnju.

Prilikom organiziranja humanitarnih aktivnosti i potreba humanitarnog karaktera, Društvo je uvijek spremno na suradnju i sudjelovanje te su članovi KUD-a sudjelovali na niz humanitarnih koncerata kako bih svojim doprinosom pomogli onima potrebitima.

Interesantno je spomenuti da članovi KUD-a „Podravina“ Čađavica u svom sastavu imaju članove od nekih dvanaest pa do sedamdesetsedam godina starosti, dakle prisutan je dosta veliki jaz generacija, međutim uz međusobnu toleranciju i solidarnost, zajedno dobro surađuju, timski su potkovani i razlika u godinama ne sprječava njihov daljnji rad i aktivnosti.

Skip to content